Viden, udvikling og samvær
4700 NæstvedVælg område
Vis underviser

Underviser

Johannes Bredal
Ledige pladser

Sperlings Saga - Fra syndikalist til direktør for

Ved spørgsmål ring til 20 40 42 10

Sperlings Saga

Fra syndikalist til direktør for Dansk FolkeFerie

Sperlings Saga er historien om Johannes Sperling. Om drengen der blev født i et arbejderhjem i Århus i 1899, som den første i en børneflok på 5.

Han var storebror til statsminister H.C. Hansen, men måtte i modsætning til denne, gå en stor omvej til sit endelige kald i livet, nemlig at være den der realiserede ideen om Dansk Folke Ferie. Som den første direktør var han den, der skabte feriemuligheder for de danske lønmodtagere, der ved ferielovene fra slutningen af 30`erne havde fået ret til 14 dages årlig betalt ferie.

Han blev allerede som 14 årig engageret i sin tids revolutionære bevægelse, Syndikalismen, og stiftede som 15 årig en fagforening for bude og arbejdskarle. Det blev til en række stormomsuste år fra 1914 – 1921.

År med demonstrationer og slagsmål med politiet. Der var ”Stormen på Børsen” og der var urolighederne på Grønttorvet i 1918. Ved sidstnævnte lejlighed blev Sperling beskyldt for at have udråbt revolutionen i Danmark fra taget af en sporvogn. Politiet fik ham hevet ned af sporvognen og bragt til politigården, hvor han blev anholdt. Episoden kostede ham 11 måneder i Vestre fængsel.

Lederen af politiets udrykningsstyrke til Grønttorvet, politiassistent, senere politiinspektør, Einer Mellerup, havde vakt stor jubel hos de demonstrerende, idet han havde gjort sin entré på ”krigsskuepladsen” med en mægtig koldbøtte, da han var sprunget af politiets udrykningskøretøj før det var standset.

Begivenhederne fandt sted netop som 1. Verdenskrig sluttede, og hvor det sydede og boblede overalt i Europa. Det var en tid, hvor både det danske politi og militær kunne bringe efterretninger om at syndikalisterne planlagde revolution i Danmark med angreb på våbendepoter m.v.

I perioden oktober 1921 til oktober 1922 opholdt Sperling sig i Sovjetunionen, flygtet fra Danmark på grund af en dom på 20 måneders fængsel, for at nægte at aftjene civil værnepligt.

Fra 1924 til 1927 sejlede han på ”De syv verdenshave” som kullemper og søfyrbøder og samlede på sine rejser materiale til en lang række rejsebreve til forskellige socialistiske aviser og tidsskrifter, samt til to af sine bøger ”Indien i Smeltediglen” og ”Strejflys over det nye Kina”.

Efter to højskoleophold, først i Danmark, og senere i England, hvor han mødte og stiftede venskab med personligheder som de engelske arbejderledere George Lansbury og Ramsay Mac Donald, kom Sperling til den socialdemokratiske presse. Først som journalist og ”bydreng” på ”Kl. 5” og derefter som faglig medarbejder på Social-Demokraten.

Her arbejdede han indtil Stauning i 1938 ønskede ham som den første direktør for Dansk Folke Ferie. Hos Dansk Folke Ferie var han på sin rette plads. Han kæmpede en hård kamp i de første år med at etablere organisationen, og senere under og efter den anden verdenskrig med at holde sammen på stumperne. Det var svært, for tyskerne, og på Bornholm russerne, havde efterladt en række ødelagte ferieejendomme, og kun en ny kapitalindsprøjtning fra fagbevægelsen og den danske regering kunne hindre en konkurs.

Det lykkedes - i 1951 - efter at Hans Hedtoft havde måttet tale med store bogstaver til den daværende socialminister Poul Sørensen – at skabe en levedygtig løsning.

Sperlings Saga er historien om en idealist, der i i sin ungdom nok begik nogle dumheder, men som aldrig glemte sit tilhørsforhold til den danske arbejderbevægelse og som altid havde et stort hjerte for alverdens arbejdere.

Foredraget sætter fokus på en tid, hvor der på forskellige områder herskede andre værdier end dem vi er optaget af i dag, og den kan på den måde være med til at udgøre det spejl, hvori vi kan se os selv i dag.

I en del år har vi hyldet midlertidigheden og selvtilstrækkeligheden indenfor mange områder, såvel materielt som relationelt. – Her møder vi andre værdier såsom vedholdenhed, trofasthed og idealisme.

Vi ser en mand som på forskellig måde dedikerede hele sit liv til arbejderbevægelsen, og som med stor entusiasme kastede sig ind i kampen for bedre levevilkår for arbejderne.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 13-02-2018, kl. 13:30

Ugedag Tirsdag
Holdnr181-781
Adresse Birkebjergcentret
Birkebjerg Alle 9
4700 Næstved
LokaleKantinen
Holdtimer2
Antal mødegange1
AfdelingAOF Næstved og Susålandet

Kursusdage

13-02-2018 Tirsdag 13:30  -  15:30

Faktaoplysning

Forudsætninger Kulturel tirsdag - den 2. tirsdag i måneden.

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.