Viden, udvikling og samvær
4700 NæstvedVælg område
Vis underviser
Martin Q. Magnussen
Ledige pladser

SS-løgneren og det store tyveri på Rigsarkivet

Ved spørgsmål ring til 20 40 42 10

SS-løgneren og det store tyveri på Rigsarkivet

Imellem 2009 og 2012 stjal to mænd med baggrund i rockerkredse systematisk store mængder af dokumenter fra Rigsarkivet og andre arkiver, især sager fra besættelsestiden og kendte nazister og østfrontfrivillige.

Det var Martin Magnussen , der som amatørhistoriker og politimand som kom på sporet af de omfattende tyverier og fik skandalen til at rulle. Han vil give os et overblik over sagen, efterforskningen, dommen og komme med et bud på hvor stor skade tyvene og deres hælere har påført forskningen og den fælles erindring om besættelsestiden. Rigsarkivet har flere gange påstået at alle dokumenterne er fundet og tilbage på Rigsarkivet. Men er det sandheden?

Martin Magnussen vil ligeledes fortælle historien om Hugo Plaun, den danske krigshelt fra anden verdenskrig, der blev afsløret i at have været medlem af Waffen SS. Det var også Martin Magnussen som afslørede Hugo Plaun, og historien om Hugo Plaun vil blive fortalt gennem det omfattenede arkivmateriale der findes om Plaun.

Når Martin Magnussen ikke passer sit job som politimand bruger han meget tid på Rigsarkivet med at granske i dokumenter fra besættelsestiden. Martins interesse for den tid startede, da han første gang hører om familiemedlemmet Alvin Frederiksen, som var tabu i familien, fordi han under 2. Verdenskrig meldte sig til Waffen SS sammen med tusindvis af andre danskere for at kæmpe på tysk side - primært på Østfronten.

På baggrund af den historie valgte Martin at skrive sin afsluttende opgave i gymnasiet om Frikorps Danmark. Det førte ham til Rigsarkivet, hvor hans store passion for den periode af Danmarks historien blev udviklet.

I forbindelse med at Martin gransker dokumenter fra besættelsestiden støder han i 2012 på et par personer, som vil skrive en bog om den østfrontfrivillige Kaj Buchardt. Det skulle vise sig, at de i stedet stjal en hel del dokumenter om Kaj Buchardt men også en lang række andre værdifulde dokumenter.

Senere har Martin på Rigsarkivet gennemgået en lang række sager fra retsopgøret, som kørte i Københavns Byret i tiden efter krigen. På et tidspunkt faldt han navnet - Hugo Plaun. Martin havde hørt flere foredrag af Hugo Plaun som var en helt 2. Verdenskrig, som havde oplevet de mest utrolige ting som medlem af de britiske specialstyrker. Så viser det sig, at han fungerede som SS-krigskorrespondent og skulle fortælle det tyske folk og alverden og de store sejre den nazistiske krigsmaskine høstede.

Martin vil i sit foredrag give os indblik i selve tyverierne og efterforskningen men også om talrige dokumenter som fortsat mangler. Desuden vil vi høre om hvordan det blev afsløret at Hugo Plaun alligevel ikke var en krigshelt og hvad han foretog sig før, under og efter krigen

Foredraget varer ca. 2,5 timer inkl. en lille pause. Efter foredraget vil der være mulighed for at stille spørgsmål.

Foredraget afholdes af Martin Q. Magnussen, som privatperson.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 06-02-2018, kl. 19:00

Ugedag Tirsdag
Holdnr181-900
Adresse Grønnegades Kaserne
Grønnegade 10
4700 Næstved
LokaleMusikstalden
Holdtimer2,5
Antal mødegange1
AfdelingAOF Næstved og Susålandet

Kursusdage

06-02-2018 Tirsdag 19:00  -  21:30

Faktaoplysning

Forudsætninger Foredraget afholdes af Martin Q. Magnussen som privatperson.

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.