Viden, udvikling og samvær
4700 NæstvedVælg område
Vis underviser
Tommy P. Christensen
Ledige pladser

Krige og revolutioner - 6 Foredrag

Ved spørgsmål ring til 20 40 42 10

Krige og revolutioner i Europa

Onsdag d. 17. januar 2018
Ungarn i krig og fred
- fra kejsertid over sovjetstyre til Viktor Orban
Med afslutningen af den 1. verdenskrig gik kejserriger deres undergang i møde og et af dem var Østrig-Ungarn. Først ser vi på Ungarn under Habsburgerne (1699-1918), og fortsætter med mellemkrigstiden.
Dernæst ser vi nærmere på Ungarns situation under den anden verdenskrig, hvor ungarske troppers deltog i det tyske angreb på Sovjetunionen i 1941.
Efter Den Røde Hærs indtog blev Ungarn i 1946 en republik og da de sovje-tiske tropper forblev i landet kunne kommunistpartiet i 1949 udråbe en folkerepublik.
Da den ungarske regering i november 1956 besluttede at Ungarns skulle udtræde af Warszawapagten og samtidig anmode FN om at anerkende Ungarn som neutral stat var Sovjetunionens tålmodighed opbrugt.
Endelig ser vi på den seneste udvikling i Ungarn efter Berlinmuren fald og landets markante højredrejning, der må vække bekymring i både Europa og Rusland.

Onsdag d. 31. januar 2018
Polske oprør og krige i 1900-årene
I Madrid 1997 accepterede Rusland i en aftale med USA, at Polen, Ungarn og Tjekkiet kunne optages i NATO, hvis amerikanske militærenheder ikke blev udstationeret i disse lande. Indtil 2014 var dette heller ikke sket, men annektering af Krim og krænkelserne af Østukraines suverænitet satte spørgsmålstegn ved den fremtidige udvikling. Som et af de tre østeuro-pæiske lande kom Polen med i Nato foråret 1999.
Vi ser på Polens krigshistorie - og landets beliggenhed - i løbet af 1900-tallet og den markante højredrejning, der truer med at sætte det polske demokrati ud af kraft.

Onsdag d. 14. februar 2018
Om de tyske invasionsplaner mod Sverige
under den 2. verdenskrig
Danmark, Norge og Sverige var i årene op til den 2. verdenskrig fælles om en udenrigs- og sikkerhedspolitik, der lagde hovedvægten på deres neutrale status. I modsætning til Danmark og Norge lykkedes det Sverige at undslip-pe tyskernes besættelse, men prisen var høj og det er en populær opfattelse, at Sveriges neutralitet var temmelig tyskvenlig. Er der noget om snakken eller har vi at gøre med en nordisk småstat, der balancerede mellem Hitler-tyskland og de Allierede for at bevare sin suverænitet?
Vi hører om de tyske transittog fra Norge og "Engelbrecht-divisionen" der gik i transit fra Oslo til Haparanda, de tyske invasionsplaner mod Sverige samt "Umschlaglager der deutschen Wehrmacht" i Luleå(!)
Endelig dykker vi ned i spørgsmålet om hvad der egentlig forhindrede en tysk invasion af Sverige?

Onsdag d. 28. februar 2018
Sveriges særlige forhold til de Allierede og sin neutralitet under den 2. verdenskrig
I modsætning til Danmark og Norge lykkedes det faktisk Sverige at undslip-pe en tysk besættelse, og det er en populær opfattelse, at Sveriges neutralitet var temmelig tyskvenlig. Det er langt fra hele sandheden og denne gang ser vi nærmere på, hvordan den svenske regering tidligt lod den danske efterretningstjeneste og englænderne få husly i Stockholm. Såvel kurerflyvningerne som regelmæssig flytrafik med "British Overseas Airways Corporation" (BOAC) opretholdtes stort set gennem hele krigen, og skulle i oktober -43 blive af afgørende betydning i kapløbet om Atom-bomben. Sejlads med krigsvigtigt materiel fra Lysekil på Sveriges vestkyst til Hull i England foregik i hele perioden 1943-45.
Vi ser nærmere på det hele og søger at besvare spørgsmålet om hvem der blev begunstiget, når den svenske regering lod nødlandede piloter kom hjem til deres krigsførende nationer?

Onsdag d. 14. marts 2018
Hitlertysklands sammenbrud 1945
- og historien om SNG 81 i Guldborgsund
Kampene på østfronten under den 2. verdenskrig var intense og blodige. Først tromlede Hitlers styrker - i sommeren 1941 - over den sovjetiske grænse med kurs mod Moskva. Mindre end fire år senere gik det den modsatte vej, og Den Røde Hær kunne rykke over grænsen for Det 3. Rige med kurs mod Berlin. Østpreussen skulle snart forsvinde fra Europakortet og Königsberg blive forvandlet til Kaliningrad. Vi følger de sidste måneders tyske tilbagetog langs Østersøen og de hasarderede redningsforsøg af tropper, sårede soldater og den flygtende, tyske civilbefolkning.
Vi dykker ned i den utrolige historie om de 15 store tyske vandflyvere, Dornier Do 24, der fløj til Danmark i timerne for den tyske kapitulation den 5. maj 1945! Vi får hele historien fra de første tyske flygtninges ankomst til Seenotgruppe 81s mandskab d. 18. juni 1945 endelig gik i britisk fangen-skab. Deres enhed skulle blive den sidste med Luftwaffe-fly i aktiv tysk tjeneste over Danmark!

Onsdag d.
Fra al-Qaeda til IS, ISIS og ISIL - om militante muslimer og kampen for kalifatet
Siden den makabre provokation mod USA i 2001, hvor Osama bin Laden rettede et ødelæggende angreb på Twin Towers (WTC), Pentagon og tilmed søgte at udslette Senatet og Repræsentanternes hus på Capitol Hill i Washington D.C. har "Krigen mod Terror" fyldt godt i medierne. På det seneste er det blevet forsøgt at definere den militante islamiske terror som Hybrid War-fare (HW) og diskuteret hvorledes denne krigsførelse bedst kan imødegås. Er det en krigsførelse, der har forstået, med hvilken lethed den globale nyhedspredning kan foregå og indgår de sociale medier og kulørte tryksager derfor som effektfulde våben i kampen for oprettelsen og udbredelsen af kalifatet?
Vi bevæger os ind i en verden af mørke tanker og idéer som voldelige og fanatiske muslimske fundamentalister bringer til torvs i smarte, profes-sionelt designede magasiner med navne som Rumiyah, hvor det første nummer udkom i september 2016 og dets forgænger onlinemagasinet Dabiq der blev startet i juli 2014 og udkom på både engelsk, tysk og fransk samt russisk.
Endelig diskuterer vi om begrebet hybridkrigsførelse giver en mere sammenhængende forståelse af den militante islamismes hidtidige succes med både at få mediernes opmærksomhed og lokke tusindvis af unge europæere i hellig krig?Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 17-01-2018, kl. 18:30

Ugedag Onsdag
Holdnr181-931
Adresse Grønnegades Kaserne
Grønnegade 10
4700 Næstved
LokaleMusikstalden
Holdtimer18
Antal mødegange6
AfdelingAOF Næstved og Susålandet

Kursusdage

17-01-2018 Onsdag 18:30  -  21:00
31-01-2018 Onsdag 18:30  -  21:00
14-02-2018 Onsdag 18:30  -  21:00
28-02-2018 Onsdag 18:30  -  21:00
14-03-2018 Onsdag 18:30  -  21:00
11-04-2018 Onsdag 18:30  -  21:00

Faktaoplysning

Forudsætninger Der serveres kaffe/the og kage under foredragene. Undervisningsmateriale udleveres undervejs

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.