Viden, udvikling og samvær
4700 NæstvedVælg område
Vis underviser
Tommy P. Christensen
Ledige pladser

Før, under og efter Castros Cuba

Ved spørgsmål ring til 20 40 42 10

Historien gentager sig selv! - eller gør den?

Før, under og efter Castros Cuba - om imperialisme og frihedskamp

I december 2014 meddelte den amerikanske Obama-administration, at USA ville normalisere forholdet til Cuba. En fangeudveksling blev sat i værk, og der blev gjort forberedelser til at lette den amerikanske handelsembargo.

Vi vender først blikket bagud, idet Cuba i 1902 officielt fik sin uafhængighed fra Spanien. Allerede da fastholdt USA dog en stærk politisk og økonomisk dominans, og fra 1934 oprettedes tilmed en stor amerikansk flådebase i det østlige Cuba (Guantánamo).

Alligevel kunne Fidel Castro d. 8. januar 1959 sejrssikkert marchere ind i Havana. En revolutionerende udvikling blev hurtigt sat i gang, og omfattede blandt andet jordreformer, nationalisering af både cubansk og udenlandsk ejendom, lønstigninger, fald i huslejer mv. I 1960-61 gennemførtes en omfattende alfabetiseringskampagne som begyndelsen til et uddannelses-system for hele folket, der efterfulgtes af udviklingen af et forbilledligt sundhedsvæsen.

USA bekæmpede fra starten det nye Cuba både økonomisk og diplomatisk. Der indførtes importstop for cubansk sukker i 1960, efterfulgt af en egentlig handelsembargo. I 1961 afbrød USA de diplomatiske forbindelser med Cuba, og i 1962 blev Cuba udelukket fra Organisationen af Amerikanske Stater, OAS.
Isolationen fik de cubanske ledere til at styrke kontakten med Østblokken, der i løbet af få år overtog USA's traditionelle rolle som Cubas vigtigste handelspartner.

Vi ser nærmere på Cubas situation under den kolde krig, og under skiftende amerikanske præsidenter. Lysner det nu for Cuba og cubanerne - eller er de blot blevet en brik i den amerikanske indenrigspolitik ?


Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 31-03-2017, kl. 13:00

Ugedag Fredag
Holdnr171-947
Adresse Grønnegades Kaserne
Grønnegade 10
4700 Næstved
LokaleSmedjen
Holdtimer3
Antal mødegange1
AfdelingAOF Næstved og Susålandet

Kursusdage

31-03-2017 Fredag 13:00  -  15:30

Faktaoplysning

Forudsætninger Der serveres kaffe/the og kage under foredragene. Undervisningsmateriale udleveres undervejs

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.