Viden, udvikling og samvær
4700 NæstvedVælg område
Vis underviser
Tommy P. Christensen
Ledige pladser

Verdenskrige, revolutioner og den svære parlament

Ved spørgsmål ring til 20 40 42 10

Danmark i Europa

Verdenskrige, revolutioner og den svære parlamentariske vej

Den danske andelsbevægelse og dernæst den danske arbejderbevægelse tilbød henholdsvis gårdmænd og arbejderbefolkningen nye sociale fællesskaber, ligesom den partipolitiske organisering fik stor betydning. Nu kunne man få sine egne repræsentanter på tinge og vælgerne viste deres folkevalgte stor respekt.

Danmark forblev dog en småstat, hvor den store nabo i syd kastede skygge og englænderne ønskede uhindret adgang til Østersøen. Under Den Store Krig havde Danmark held til at fastholde sin neutralitet, og der er (måske med rette ?) blevet hævdet, at Københavns Befæstning fik de krigsførende parter til at være tilbageholdende. Derimod blev den bolsjevikkernes revolution i Rusland og dens mulige eksport til Tyskland og de nordiske lande et tema, der kom til at sætte sit præg på hele mellemkrigstiden.

Parlamentarisk måtte det gamle godsejerparti Højre (der i 1915 ændrede navn til Det Konservative Folkeparti), acceptere at først Socialdemokraterne (fra 1884) og siden kommunister (fra 1932) med danskernes stemmer i ryggen indtog deres pladser på Rigsdagen.

Neutralitetspolitikken blev fastholdt og suppleret med nedskæringer i forsvaret, der skulle vise stormagterne, at danskerne var et fredeligt folk, der satsede på uddannelse og sund-hed. Vi fik en ikke-angrebspagt med Hitlers Tyskland og håbede vi kunne gentage succesen fra den 1. verdenskrig, hvis der på ny skulle blive krig i Norden.

Disse nye foredrag er specielt udarbejdet til de historisk interesserede voksne, der føler at de vist ikke fik hele historien med, da de gik i folkeskolen. Den nyeste forskning inddrages, og blandt inspirationskilderne kan fremhæves Barry Cunliffe, Lars Hovbakke Sørensen, Bo Lidegaard og Søren Mørch. Der er udarbejdet et omfattende, skriftligt undervisningsmateriale med litteraturhenvisninger, som bliver udleveret undervejs.

Vores rorgænger undervejs er kulturhistoriker, cand.mag. Tommy P. Christensen, fhv. museumsinspektør fra Malmø Museer.


Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 12-04-2017, kl. 18:30

Ugedag Onsdag
Holdnr171-926
Adresse Grønnegades Kaserne
Grønnegade 10
4700 Næstved
LokaleLokale 219
Holdtimer3
Antal mødegange1
AfdelingAOF Næstved og Susålandet

Kursusdage

12-04-2017 Onsdag 18:30  -  21:00

Faktaoplysning

Forudsætninger Prisen er inclusive kaffe/the og kage Der udleveres undervisningsmateriale undervejs.

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.