Viden, udvikling og samvær
4700 NæstvedVælg område
Vis underviser
Anne V. Gross
Ledige pladser

Store danske filmskuespillere - 6 foredrag & Quiz

Ved spørgsmål ring til 20 40 42 10

Store danske filmskuespillere

I en ny foredragsrække sætter filmekspert Anne V. Gross fokus på en række af vore store skuespillere fra stumfilmens stjerner til Ove Sprogøe. Det bliver alvor og anekdoter og ikke mindst en masse dejlige filmklip, så vi kan følge hver af de skønne herres udvikling - i nogle tilfælde gennem næsten hele det 20. århundrede.

Ved alle foredrag serveres kaffe/te og småkager. I pausen laver vi en lille quiz, med udgangspunkt, i den del af foredraget, vi har gennemgået inden pausen.

1) Stumfilmens verdensstjerner: Valdemar Psilander, Olaf Fønns og Poul Reumert
Før 1. verdenskrig var Danmark verdens førende filmnation og "Hollywood" lå i Valby. Dengang var der rigtige filmstjerner til - med alt hvad dertil hører af myter og dramatik. Hør de mange historier om tidens farverige skuespillere og se klip fra nogle af deres store triumfer. Heldigvis bliver der også lejlighed til at høre Poul Reumert legendariske udtale af det danske sprog, da vi også kommer et smut op omkring tonefilmene.

2) En sand patriark: Johannes Meyer
Johannes Meyer var gennem første halvdel af det tyvende århundrede den eneste teaterskuespiller man turde sammenligne med Poul Reumert - men samtidig var han en fantastisk filmskuespiller, der formåede at bringe en fordums patriarks værdighed og patos ind i moderne lystspil og så kunne han vise os stort set alle sider af menneskesindet fra den dybeste bitterhed til opofrende faderkærlighed og den totale fortabelse. Vi vil følge ham fra stumfilmens tid, hvor han er i hænderne på selveste Carl Th. Dreyer og helt op til 1960erne, hvor han f.eks. giver den som gangsterboss i Bent Christensens "Støvsugerbanden".

3) Et rigtigt mandfolk: Gunnar Lauring
Gunnar Lauring er fra dengang, der fandtes rigtige mandfolk, som man ikke sendte i byen efter speltbrød og økologisk frugtte. Med en på én gang næsten jovial charme og en selvfølgelig værdighed forstår han at forsvare enhver lystspils- og folkekomedierolle med kongeligt skuespil. Det bliver helt garanteret morsomt at følge den charmerende og selvbevidste verdensmand, som næsten altid ender med at blive til grin, hvad enten han er dissideret skurk, arrogant ægtemand og jurist eller verdensfjern professor.

4) Den største af dem alle: Ib Schønberg
Alle kender navnet: Ib Schønberg eller "Ibbermand" - i en lang periode en fast ingrediens i stort set alle film - så meget at man til slut blot altid sluttede forteksterne med: "…. og Ib Schønberg". Vi ved at han var stor, både af fysisk og kunstnerisk format - men de fleste husker ham nok bedst i dag som den hyggelige far i de første Far til fire-film. Det er synd, for Ib Schønberg er intet mindre end Danmarks største filmskuespiller! Ingen anden forstår som han at udnytte filmens mulighed for at ændre alt med minimal mimik. Og så er der ikke så få historier om "mennesket" Ib Schønberg - som syntes at være alle steder i sin samtid.

5) Bag masken - Peter Malberg
Peter Malberg har altid haft sit fokus på de sjove, skæve typer. Han startede i stumfilmens tidligste dage og beholdt altid lidt af stumfilmens sære manerer og voldsomme mimik, når han fremstillede sine spøjse småsvindlere, kræmmere og forhutlede vagabonder, som vi kender ham både som Onkel Anders i Far til fire-filmene og diverse landsbytosser i Morten Korch-filmatiseringerne. Men hvem var manden bag masken? Kom og hør om "Peter den store" og se eller gense filmklip med denne folkekære skuespiller.

6) Rigtige helte - Mogens Wieth og Ebbe Rode
Sammen med Bodil Kjer kaldte man dem kærligt: "de tre". De var under og lige efter krigen landets sande helte. Venner i privatlivet og fabelagtige i samspil på teaterscenerne og filmlærredet. Den blændende intelligente Ebbe Rode, hvis humor hele Danmark elskede og den romantiske Aladdin-figur Mogens Wieth med det skønneste danske sprog, der nogensinde er talt. Mogens Wieth blev en ren myte pga sit heltesind under 2. Verdenskrig, sin internationale karriere og sin alt for tidlige død. Ebbe Rode blev folkeeje for flere generationer som dejligt nedtonet skuespiller og vidunderlig fortæller. Nyd dem sammen og hver for sig og hør om disse fremragende personligheder i dansk film.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 26-09-2017, kl. 10:30

Ugedag Tirsdag
Holdnr172-961
Adresse Næstved Bibliotek
Kvægtorvet 4 - 6
4700 Næstved
LokaleBibliotekssalen
Holdtimer18
Antal mødegange6
AfdelingAOF Næstved og Susålandet

Kursusdage

26-09-2017 Tirsdag 10:30  -  13:00
10-10-2017 Tirsdag 10:30  -  13:00
24-10-2017 Tirsdag 10:30  -  13:00
07-11-2017 Tirsdag 10:30  -  13:00
21-11-2017 Tirsdag 10:30  -  13:00
05-12-2017 Tirsdag 10:30  -  13:00

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.